![](/media/lib/120/n-przyprawy-f2af1cd2ddae08b06b0fb1f4baeb1a05.jpg)
Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.
![© NIH](/media/lib/104/n-1203158407_942034-177b24ea70a4db96e3996fae37399385.jpeg)
Ostry czubek z atomu żelaza
27 lutego 2012, 12:20Rozpoczynając atak na bakterie, bakteriofagi nakłuwają je za pomocą kurczliwego białka. Ponieważ jest ono mikroskopijne, długo nie wiedziano, jak działa i jest zbudowane. Teraz odkryto, że na jego czubku tkwi pojedynczy atom żelaza, utrzymywany w miejscu przez 6 aminokwasów.
![](/media/lib/351/n-dentysta-f9fc9f1d06521d1844060e0bc59d9c1c.jpg)
W zatorach mózgowych chorych po udarach występują bakterie z jamy ustnej
24 maja 2019, 09:03Naukowcy z Uniwersytetu w Tampere wykazali po raz pierwszy, że zatory mózgowe pacjentów po udarach zawierają DNA bakterii jamy ustnej (tzw. paciorkowców zieleniejących). Wyniki badań ukazały się w Journal of American Heart Association.
![](/media/lib/28/zaba-wlochatad-75a1be7ec6c297781f8dfca5e92e5304.jpg)
Łamie kości, by mieć pazury
28 maja 2008, 10:49Żaba włochata (Trichobatrachus robustus) łamie własne palce, by powstały pazury, które przebiją powłoki skórne poduszek palców. David Blackburn i zespół z należącego do Uniwersytetu Harvarda Muzeum Zoologii Porównawczej uważają, że to mechanizm obronny. Płaz zachowuje się w ten dziwaczny sposób, gdy czuje się zagrożony.
![](/media/lib/165/n-bialy-chleb-69f9b2d5523f0642da0442fda41dbbd3.jpg)
Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody
28 czerwca 2013, 06:24Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.
![](/media/lib/433/n-szczpcovid-e8149be252f12b2f092d2b367e01afd6.jpg)
Jak długo chroni szczepionka? Powstają silne „obozy treningowe” komórek zwalczających SARS-CoV-2
30 czerwca 2021, 07:20Z badań przeprowadzonych na Washington University wynika, że ochrona zapewniana przez szczepionkę mRNA Pfizera jest silna i potencjalnie bardzo długotrwała. Naukowcy przyjrzeli się ośrodkom rozmnażania grudki chłonnej. Powstają one w węzłach chłonnych po naturalnej infekcji lub zaszczepieniu
![](/media/lib/57/elektron-21fab97879b2d575f730e1e315e31a6d.jpg)
Czas i przestrzeń pod mikroskopem
17 grudnia 2009, 17:15Naukowcy z California Institute of Technology (Caltech) niedawno opracowali nowe techniki obrazowania, które teraz pozwoliły im na wykonanie zdjęć pól elektrycznych tworzących się wskutek interakcji elektronów i fotonów. Mogli też śledzić zmiany zachodzące w strukturach w skali atomowej.
![](/media/lib/102/n-modelx-2be8d911c63bc63af629adb0085af538.jpg)
Autopilot Tesli zabrał kierowcę do szpitala
11 sierpnia 2016, 05:32Samochód Tesla zawiózł do szpitala kierowcę, który nagle doznał zatorowości płucnej. Joshua Nealy jechał samochodem Model X z biura w Springfield do domu w pobliskim Branson. Gdy znalazł się na autostradzie, nagle poczuł ostry ból w klatce piersiowej i brzuchu
![](/media/lib/94/n-papieros-1284d8759c20f513bb74ffedab5e9b35.jpg)
Wdychanie zalegającego dymu już po 30 min uszkadza śródbłonek
15 maja 2012, 11:09U osób niepalących kontakt z niewielką ilością dymu papierosowego przez zaledwie pół godziny może w znaczącym stopniu uszkodzić śródbłonek, czyli wysoce wyspecjalizowaną wyściółkę naczyń krwionośnych - twierdzi dr Paul Frey z San Francisco General Hospital.
![](/media/lib/351/n-alergai-a7490984ee876f376324c20be4b8ce4b.jpg)
Alergie na pyłki są częstsze u osób z zaburzeniami lękowymi. Depresja wiąże się za to z alergiami całorocznymi
29 maja 2019, 05:07Sezonowe alergie na pyłki traw lub drzew są częstsze u osób cierpiących na zaburzenia lękowe, zaś pacjenci z depresją z większym prawdopodobieństwem zapadają na alergie całoroczne, wyzwalane przez takie alergeny, jak np. zwierzęca sierść. Zaburzenia te nie mają z kolei wpływu na alergie pokarmowe i na leki.